Blog

Wat bepaalt de kostprijs van een renovatie?

02/02/2019

Heel wat mensen stellen de vraag; “hoeveel kost een renovatie?” Daar kunnen we helaas geen eenduidig antwoord op geven. Want de kostprijs hangt af van verschillende factoren.

Oppervlakte

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat de renovatie van een 1800 m² groot bedrijfspand meer kost dan eentje van 300 m². Er is simpelweg meer tijd en materiaal voor nodig. De oppervlakte is dus een eerste factor die de prijs van een renovatie bepaalt.

Renovatiediepte

Daarnaast is er nog de renovatiediepte. Hiermee bedoelen we de mate waarin het gebouw verandert. Wordt het volledig gestript? Of gaat het simpelweg om enkele kleine cosmetische ingrepen? Dit reflecteert zich in de kostprijs.

Draagstructuur

Ook de draagstructuur speelt mee in het totale kostenplaatje van een renovatie. De aanpassing van een draagstructuur is niet bepaald goedkoop. Soms is een (gedeeltelijke) vernieuwing mogelijk, maar dat is niet altijd het geval.

Materialen

Tenslotte is er nog de materiaalkeuze. Sommige grondstoffen zijn nu eenmaal duurder dan andere. Dat is in een woning ook het geval. Je vindt bijvoorbeeld vloertegels voor 16 euro/m², maar evengoed tegels die dubbel zoveel kosten. Natuurlijk moet je ook rekening houden met het esthetische aspect. Want een bedrijfspand met een stijlvolle uitstraling maakt het aantrekken van klanten gemakkelijker.