Blog

3 manieren om de perceeloppervlakte te maximaliseren

05/03/2019

Een grote bouwgrond is altijd mooi meegenomen. Want ruimte heb je nooit genoeg.

Maar elke vierkante meter kost geld. Door budgetrestricties moeten heel wat bedrijven een grond kopen die maar net voldoende groot is voor hun activiteiten. Toch zijn er verschillende manieren om de perceeloppervlakte te maximaliseren.

1. Open draagstructuur

Benut het huidige bouwvolume optimaal door een open draagstructuur te voorzien. Dat wil zeggen dat het gewicht grotendeels op de buitenmuren steunt. Hierdoor zijn er weinig of geen binnenmuren nodig. Zo is er meer bruikbare ruimte die je voor productie- of handelsactiviteiten kan inzetten.

2. Meerdere verdiepingen

Is je perceel aan de kleine kant? Ga dan in de hoogte. Een gebouw met meerdere verdiepingen is ideaal om de beschikbare oppervlakte te maximaliseren.

Natuurlijk brengt hoogbouw enkele uitdagingen met zich mee. Zoals op het vlak van funderingen, comfort (trappen/liften) en brandveiligheid. Daarnaast zijn er vaak stedenbouwkundige beperkingen die een maximumhoogte opleggen. Kijk dus goed naar de bouwvoorschriften.

3. Ondergrondse parking

Nog een manier om meer uit een perceel te halen, is de bouw van een ondergrondse parking. Op deze manier moet je geen parkeerruimte rond het gebouw voorzien.

Toegegeven: een ondergrondse parking kost een flinke duit. Maar het is waarschijnlijk goedkoper dan de aankoop van een aanpalend perceel.