Blog

Wat is het voordeligst: volledig afbreken of renoveren?

02/01/2019

Iedereen wil zo economisch mogelijk omspringen met zijn bouwbudget. Logisch, toch?

Daarom vragen veel mensen zich af of het voordeliger is een nieuwbouw te zetten of een bestaand pand te renoveren. In dit artikel vergelijken we beide oplossingen.

Kleine renovaties zijn vaak voordeliger

Heb je eerder een kleine renovatie nodig? Zoals een vernieuwing van de elektrische installatie? Of een esthetische vernieuwing? Dan is het maar al te gek om het gebouw volledig af te breken en opnieuw op te bouwen. Een renovatie is dan sowieso voordeliger.

Maar soms is een nieuwbouw goedkoper

Bij een grondige renovatie – waarbij het gebouw volledig gestript wordt tot op haar skelet – kies je misschien beter voor een nieuwbouw. En wel omwille van onderstaande redenen:

1) Aanpassing draagstructuur

Een aanpassing van de draagstructuur bij een renovatie is erg kostelijk. De meerprijs voor een afbraak en nieuwbouw is dan verwaarloosbaar. Zeker als je rekening houdt met de voordelen die een nieuwe draagstructuur met zich meebrengt.

2) Beter afgestemd op je behoeften

Een oud gebouw is niet altijd voorzien op onze hedendaagse behoeften. Daarom is een nieuwbouw nog niet zo’n gek idee. Het is een kans om met een leeg blad te starten en iets op te bouwen dat 100% aan jouw wensen voldoet.

3) Ecologie

Het is veel eenvoudiger om een nieuw gebouw energiezuinig te maken dan een bestaand gebouw energetisch te renoveren. Dat maakt een nieuwbouw op lange termijn goedkoper.