Blog

4 aandachtspunten bij de bouw van een showroom

02/08/2019

Ga je binnenkort investeren in een nieuwe showroom? Houd dan rekening met onderstaande aandachtspunten. Want zo haal je nog meer uit jouw toonzaal.

Zorg voor inkijk

Een showroom moet nieuwsgierige voorbijgangers lokken. Daarom bestaat de straatkant uit veel glas. Want een gesloten gevel spreekt niet echt aan.

Dankzij dit glas heb je een etalage om producten te presenteren – of het nu gaat om wagens, meubels of tuinbouwmachines. Bovendien is het extra daglicht mooi meegenomen. Want met natuurlijk licht toont het interieur veel groter.

Voorzie voldoende parking

Als zaakvoerder wil je natuurlijk zoveel mogelijk klanten naar je nieuwe showroom lokken. Maar als die moeilijk bereikbaar is, blijven kopers weg.

Zorg dus voor voldoende parking bij het gebouw. Is je perceel eerder aan de kleine kant? Overweeg dan een ondergrondse parking of dakparking.

Implementeer je huisstijl

Je showroom is een soort van visitekaartje. Het is een verlengstuk van je huisstijl.

Dit vertaalt zich in allerlei zaken. Zoals de vorm. Wordt het een klassiek gebouw, of eentje met een opvallende architectuur? Misschien wil je wel de accentkleur van je bedrijf integreren. En heb je al over de gevelbekleding nagedacht? Een bruinrode baksteen straalt gezelligheid uit, terwijl aluminium gevelpanelen veel moderner ogen.

Denk aan het EPB-rapport

Alle gebouwen in Vlaanderen moeten aan bepaalde energienormen voldoen. Die normen worden de EPB-eisen genoemd. Men kijkt onder meer naar de thermische isolatie, het binnenklimaat en de technische installaties.

Ook een showroom moet voldoen aan de EPB-eisen. In de eerste plaats is een goede isolatie nodig, gaande van vloer-, wand-, en dakisolatie tot de beglazing. Isoleren en ventileren gaan hand in hand. Een performant ventilatiesysteem garandeert een gezond binnenklimaat.

Door de grote glaspartijen van een toonzaal moeten we vaak externe zonwering voorzien om oververhitting tegen te gaan. Dat kan door middel van een metalen luifel of een dakoversteek.

Tenslotte zijn er nog de technieken. Energiezuinige verlichting en verwarming helpen om de ecologische impact van het gebouw te verlagen. Bovendien daalt je energiekost.