Blog

Dit gebeurt er tijdens de voorbereidingsfase van een bouwproject

02/11/2018

Goed begonnen is half gewonnen. Dit spreekwoord is zeker van toepassing op de voorbereidingsfase van een bouwproject. Voordat de eerste graafmachines ter plaatse komen, is er al heel wat voorbereidend werk gebeurd. Een overzicht:

Ontwerpfase

Alles start met een goed gesprek. In eerste instantie worden de wensen van de klant op papier gezet. Hoe ziet het gebouw eruit? Welke functies moet het vervullen? Aan welke technische eisen moet het voldoen? En welke materialen gaan we gebruiken?

Bij deze fase komt onze ervaring zeker van pas. Als bouwspecialist delen we graag onze vakkennis om de juiste keuzes te maken.

Tijdens de ontwerpfase is de opmeting erg belangrijk. Zeker bij een renovatieproject. Het perceel (en eventueel het bestaande gebouw) wordt volledig in kaart gebracht. Op deze manier voorkomen we later onaangename verrassingen.

Berekeningen

Nadien volgen allerlei berekeningen. Aan de hand van het plan worden de hoeveelheden van elke grondstof (beton, staal, dakbedekking…) uitgerekend en besteld. Bij elke bestelling wordt rekening gehouden met de levertijd. Want niet alle materialen zijn direct beschikbaar.

Daarnaast controleert een stabiliteitsingenieur de draagkracht en veiligheid van de volledige constructie. Dankzij zijn berekeningen zijn we zeker dat het bouwproject aan alle eisen voldoet.

Bijkomend is er nog de opmaak van een veiligheidsplan. Want veiligheid is steeds prioriteit op een bouwwerf.

Vergunningen

Voor de meeste bouwprojecten is minstens één vergunning nodig, gaande van een bouwvergunning tot een kapvergunning. In de voorbereidingsfase wordt al het papierwerk in orde gebracht. Het resultaat: een vlot bouwproces met minder tijdverlies.